Kim olacak, tabii ki de Shutterstock!
Kıymetli halkımız,
Hem ajans tarafını hem de kurumsal tarafı iyi bilen biri olarak artık bir şeyden adım kadar eminim: Ortalıkta reklamcıyım diye dolaşabilmenin ve reklamcılığın en ucuz olduğu ülke, Türkiye! Önce işlere bakalım sonra birkaç kelam edip toparlayalım:
Şimdi aşağıdaki işin altına imzasını atan ajans: Alametifarika! Şaşırdık mı? Hayır. Yaptıkları hiçbir işi beğenmiyorum.
Bu da bir başka siteden
Müşteri: Yeni markamız olan, bla bla bla özellikleri taşıyacak, pazarda bla bla bla stratejisiyle konumlandıracağımız Garanti One adlı hizmetimiz için kreatif bir logoya ihtiyacımız var! (kuvvetle muhtemel ajansa giden brief’in özeti bu şekilde.)
Ajans Dış Ses: Tabii hemen çalışıp alternatifleri bla bla tarihte sunuyor olacağız. (sunuyor+olacağız’lı bir cümleyi ancak bir müştem kurabilir. bilginize.)
Ajans İç Ses: Nası bir şey tasarlasak acaba ya… Amaaaan, google’a ”one logo design template” falan yazalım bari. Zaten yapılmışı vardır!
Defalarca kez içinde bulundum bu durumların. Kimse gelip bana abilik bilmişlik taslamasın. Ya en alt kademeden başlar bu çürüme ya da daha yukarıdan. Bazen tıfıl bir junior yazar/art director koca ajansı yakar ve ajans masumdur bazen de tüm ajans bu tezgaha ortak olur. Bu kısmı ancak yaşayan bilir. Garanti One örneğinde ne oldu şahsen bilmiyorum fakat muhtemelen cevaplar bu şekilde.
Aykut Kocaman’ın da dediği gibi: ”Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır”
Gizli kalmaz arkadaşlar. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri bu ülkenin kendine özgü bir reklam ya da pazarlama ekolü hala oluşmadı. Beğenmediğiniz o arap ülkesi Mısır’ın bile kendine özgü bir reklamcılık tarzı vardır. Mısır diyorum bakın Amerika değil. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Hiç kıvırmayın, umrunuzda bile değil. Bunun sorumlusu hepimiziz. Vasat işleri öven ve sıradanı ayakta alkışlayan herkes suçludur.
- Bugün hala sektörel dergilerde; ”en çok hatırlanan jingle”, ”en etkili ünlü kullanımı” gibi araştırmalar yayınlanıp kalitesizliğe methiyeler diziliyorsa kimse içgörü ve yaratıcılık temelli dünya standartlarında işler çıkmasını beklemesin bu ülkede. (istisnalar hariç)
- Bugün hala Serdar Erener gibilerin ortaya koyduğu işler takdire değer bulunuyorsa gelecek için hiçbir umut yoktur kimse kusura bakmasın lütfen.
- Bugün hala, bu ülkenin üniversitelerinde ders veren hocalar, ağızlarını yaya yaya bu ve benzeri isimleri, ileride Türk reklam sektörünün geleceği olarak görülen yeni nesillere ‘reklam gurusu‘ şeklinde paketleyip sunuyorsa bir arpa boyu bile yol alamamışız ve alamayacağız demektir.
Her neyse,
Helal olsun sana Garanti, 3 dolara çözmüşsün tüm Kurumsal Kimliği. Bu da bir başarı sonuçta 🙂
*Yine biri çıkıp da ”ne var yani, n’nin içine 1 koyma fikri herkesin aklına gelebilir” derse ağır konuşurum, bakın uyarıyorum ona göre.
Saygılar, sevgiler.
*20 binden fazla insan yanılıyor olamaz, gönül rahatlığıyla takip edebilirsiniz efendim: Takip Et @stajyer_
*Daha fazlası için: Gelişine Çakanlar kategorisini inceleyiniz.
*Bu yazıya katkılarından ötürü Emre Şuataman‘a huzurlarınızda karamel makiyato ikram ediyorum.
(Bu yazı Fikirçok.net’i değil yalnızca beni bağlar. Amacım, kişi ve kurumların itibarlarına gölge düşürmek değil eleştiri ve yergi sınırlarını, bu sınırların içinde kalarak zorlamak ve kullanmaktır. Tekzip hakkına sonsuz saygım vardır.)
Cengiz
Ben bu yazının altına imza atarım. Tespitin de ötesinde bir şey. Tek kelimeyle harikasınız.
Burak Birer
yazarken küfürlü, okurken küfürsüz olması güzel olmuş. çok da şey etmemek lazım, doğru. fa’kat imessage’dan atarken yine küfürlü gidiyor. 1’i ajansa, 1’i müşterisine (hangisi önceydi bakmam lazım). güzel yazı, normal tespit.
Ali
Bu işler bu kadar ucuzladı malesef ama bu hırsızlık işinde shutterstock’taki arkadaş da var malesef. Söz konusu logo, yılların foto editing /effect firması On One Software ‘in logosundan kopyalanarak yapılmıştır.
https ://www.on1.com
Güray Ergün
Üstad sanırım shutterstock’tan görseli tüm haklarıyla satın alarak yayından da kaldırmışlar. Seri numarası ile girilince çıkmıyor. En azından o kadarını akıl etmişler 🙂
berk
Resmi gördükten sonra yazı yazmaya bile gerek yok. Bize ne mk Alan memnun satan memnun. Sanki Türkiye’de ilk çakma iş. Terbiyesiz tavuk ta çakma Herşey çakma lan o memlekette
avukat
Reklam sektörüyle yakından ilgilenen bir hukukçuyum. 1 yıl önce keşfettim sizi. Bir avukat gözüyle paylaşımlarınızı incelediğimde inanın çok şaşırıyorum. 5846(fisek) no’lu kanun açısından çok ciddi ihlallerin yapıldığını söyleyebilirim. Malesef bu işlerin yurtdışından alınıyor olması eser sahiplerinin çoğu zaman konudan haberdar bile olmadığı gerçeğini hatırlattı bana. Yazdıklarınıza ek olarak benim de eklemem gereken nokta bu. Eğer esinlenildiği ya da çalındığı belirtilen bu işlerin muhattapları yurtdışı kaynaklı olmasa eminim bu işleri yapanlar bu kadar rahat hareket edemezlerdi. Buldukları bu boşluğu iyi değerlendirerek kendilerine ticari fayda sağladıkları çok açık. MÜYAP benzeri bir kurumun, yurtdışındaki eser sahiplerinin haklarını korumak için iletişim sektörü özelinde kurulması gerekir. Yoksa siz yazdıklarınızla onlar kazandıklarıyla kalır. Sizi ayrıca tebrik ve takdir ediyorum. Tanışmak için bir mail gönderdim dönmeniz ricasıyla.
enes
şu an piyasadaki grafikerlerin %90 ı freepik olmasa iş filan yapamaz halde bu haberi pek garipsemem
yaşasın
e böyle oluyosa süper ; ) ben yürürüm burdan…
freepikti di mi kardeş?
Beberuhi
Halkbank 29 Ekim filmi de Türk Hava Yollarının istiklal marşı filminin aynısı değil mi? biri dünyayı dolanıp melodiyi çaldırıyor birisi sözleri tüm Türkiye’ye söyletmiş.
İbrahim
Acaba sizin bu sektördeki tecrübe, bilgi ve önerileriniz nelerdir? Merakımdan soruyorum.